luni, 2 ianuarie 2017

Eliminând încâlcirea din gândirea ta religioasă, încetezi să mai crezi în Dumnezeu



Ești o persoană religioasă? Crezi în Dumnezeu sau Allah sau Iisus? Dacă da, atunci aș dori să-ți arăt ceva despre tine care s-ar putea să te surprindă. Vine din cartea revoluționară Cum lucrează Dumnezeu.          

Iată ce propun: singurul motiv pentru care crezi în Dumnezeu este din cauza gândirii tale încurcate cauzate de lucruri cum ar fi doublethink (dublugânditul). Doublethink este un proces mental care îți permite să crezi în două idei contradictorii simultan. Odată ce elimini această practică (doublethink) și îndrepți încâlcirile pe care le generează, nu vei mai crede în Dumnezeu. În plus, vei deveni un gânditor critic, și beneficiile gândirii critice vor deveni evidente pentru tine în alte aspecte ale vietii.

Scopul cărții Cum lucrează Dumnezeu este de a vă ajuta prin acest proces. Permiteți-mi să vă dau câteva exemple, astfel încât să puteți înțelege ce despre vorbesc.

Să spunem că vă întreb: De ce credeți în Dumnezeu? Răspunsul dumneavoastră ar putea fi cam așa: "Am o mulțime de motive pentru a crede în Dumnezeu: Dumnezeu aude și răspunde rugăciunilor mele. El a răspuns la nenumărate rugăciuni pentru mine. Am, de asemenea, o relație personală cu Domnul meu Iisus Hristos. În plus, îl aud pe Dumnezeu vorbind cu mine atunci când citesc Biblia. Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu. Există atât de multe dovezi în viața mea că Dumnezeu este real. "

Deci, vă spun, "OK, grozav – hai să ne rugăm: "Doamne, te rog pune zece bancnote de $100 în mâna mea, chiar acum." Cum ai de gând să explici eșecul acestei rugăciuni? Ați putea spune, "Dumnezeu nu poate face acest lucru - acest lucru ar lua credința. Ai avea dovezi că Dumnezeu există, dar nu pot fi dovezi că Dumnezeu există, deoarece el trebuie să rămână ascuns, astfel încât oamenii să poată avea credință în el. " Nu vedeți problema? Ați expus un amestec în gândirea dumneavoastră. O persoană inteligentă nu poate afirma, "Viața mea este plină de dovezi că Dumnezeu există" și un minut mai târziu să afirme, "Dumnezeu nu poate furniza dovezi că el există din cauza noțiunii de credință." Cele două idei se contrazic reciproc. În mod similar:

·      Nu poți pretinde că, "Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu" și deasemeni că "Dumnezeu trebuie să rămână ascuns." O ființă care încearcă să rămână ascunsă nu poate fi, de asemenea, autoarea unei cărți bine-cunoscute.

·      Nu poți pretinde că Dumnezeu răspunde rugăciunilor tale tot timpul și că asta e în regulă, dar apoi să spui că nu va răspunde rugăciunilor mele pentru că ar lua din credință.

Expui fenomenul de doublethink ce are loc în mintea ta atunci când te contrazici astfel.

www.BibliaPentruSceptici.ro
Să vă mai arăt un exemplu de asemenea încâlcire mentală. Credeți că Dumnezeu răspunde rugăciunilor voastre. Cu toate acestea, astăzi și în fiecare altă zi, 29.000 de copii vor muri de probleme simple, ușor de rezolvat, cum ar fi foamete sau holeră [sursa]. Se ajunge la aproximativ 10 de milioane de copii nevinovați care mor în fiecare an. Deci, de ce nu vă rugați să salvați cei 29.000 de copii în fiecare zi, în loc să vă rugați pentru soluții la problemele triviale, mici, din viața dumneavoastră? Și de ce nu ar putea Dumnezeul vostru răspunde la o rugăciune de genul ăsta imediat, astfel încât să nu mai moară nici un copil nevinovat azi sau în orice altă zi? Sau de ce nu îi salvează Dumnezeu pe acei copii imediat, chiar și fără rugăciunile voastre? Fiind omniscient, el poate vedea cu siguranță suferința lor. Abilitatea dumneavoastră de a duce aceste două gânduri contradictorii simultan - "Dumnezeu răspunde rugăciunilor mele" și "Dumnezeu va lăsa 29.000 de copii nevinovați să moară astăzi" - este un semn clar pentru doublethink.



Iată un alt exemplu. Vă pun această întrebare: "Este Dumnezeu o ființă iubitoare, bună și morală?" Răspunsul dumneavoastră ar putea fi, "Absolut! Dumnezeu este iubire. Dumnezeu e bun. Biblia spune asta. Și Dumnezeu ne judecă când murim, pentru că Dumnezeu este autoritatea morală absolută." Așa că răspund, "Cum puteți crede că Dumnezeu este bun și moral în contextul Arcei lui Noe, când Dumnezeu a ucis milioane de adulți, copii și animale?" Dacă ești o persoană inteligentă, poți vedea contradicția imediat. Dumnezeu nu poate fi bun, iubitor și moral, dar apoi să fie și un criminal atroce, ucigând la scară globală. Doublethink este singurul lucru care vă permite să dețineți aceste două idei contradictorii în cap simultan. De îndată ce eliminați doublethink-ul și accepați faptul că Dumnezeu este un monstru atroce în Biblie (există zeci de exemple), nu mai puteți crede în Dumnezeu ca fiind o ființă bună și morală.


Iată lucrul pe care aș dori să vă ajut să il înțelegeți astăzi: doublethink/Dublugânditul este un proces mental care degradează capacitatea de a gândi clar. Este o trăsătură comună emisiunilor de la radio, politicii, precum și religiei și societatea noastră ar fi un loc mult mai bun dacă am lucra împreună pentru a elimina doublethink și o duzină de alte probleme similare din dialogul public ce modelează societatea noastră. Cum lucrează Dumnezeu este cartea care te va ajuta să recunosti și să corectezi procesele mentale defecte care permit credința într-o ființă imaginară ca Dumnezeu sau Allah.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu