miercuri, 4 ianuarie 2017

Dovada nr. 7: Este posibil să dovedești că orice este imaginar?


Ai putea crede că este imposibil să dovedești că Dumnezeu este imaginar. De fapt, ai putea crede că este imposibil să dovedești că orice este imaginar. Se poate să fii auzit oameni spunând lucruri de genul, "Este imposibil să dovedești că nu există ceva. Nu se poate dovedi un negativ. Lipsa unor dovezi nu este o dovadă a absenței! "

Dar adevărul este că putem dovedi că lucrurile sunt imaginare. Oamenii fac asta tot timpul, iar dovada poate fi definitivă. Ca exemplu foarte simplu al procesului, este posibil să fii auzit această anecdotă amuzantă:

Patru studenți au intrat în mijlocul unei testări pe subiectul istoriei Americii pe care o susținea tatăl meu la colegiul comunității locale. "Ne pare rău", au spus ei, "am avut o pană de cauciuc." Om înțelegător, tata a spus că în cazul în care aceștia pot răspunde corect la o singură întrebare, el le-ar da fiecăruia un 10 la examen. Elevii au fost de acord. Deci, tatăl meu le-a înmânat fiecăruia o bucată de hârtie, i-a pus pe fiecare în colțuri diferite și a spus, "Scrieți care anvelopă a fost spartă." (Ref)

Este o poveste despre integritate academică, iar ideea este ușor de înțeles: Dacă evenimentul descris era imaginar, este posibil pentru profesor să o demonstreze. În cazul în care anvelopa spartă a fost un pretext inventat, este probabil ca studenții să dea răspunsuri diferite la întrebare.

Dacă ați citit pagina despre Arca lui Noe, puteți vedea un alt exemplu al aceluiași proces. Este ușor de dovedit că povestea cu Arca lui Noe descrisă în Biblie este imaginară, pentru că dacă ar fi adevărată, milioane de dovezi ar fi lăsate în urmă de către eveniment pe mai multe fronturi diferite. Lipsa acestor elemente dovedește că evenimentul nu s-a întâmplat niciodată. În acest caz, lipsa unor probe este într-adevăr o dovadă a absenței. A se vedea această pagină pentru o explicație completă.

Un alt exemplu de situație în care oamenii dovedesc definitiv lucrurile ca fiind imaginare se poate observa în studiile clinice de medicamente. O companie farmaceutică face o afirmație pozitivă despre un medicament nou. De exemplu, compania ar putea spune, "Când sunt luate conform rețetei, noul nostru medicament XYZ duce la reducerea semnificativă a durerii pentru persoanele care suferă de artrită." Folosind un protocol numit testare dublu-orb, medicii pot dovedi dacă această afirmație pozitivă este adevărată sau falsă. Dacă este adevărat, noul medicament este considerat eficient și intră pe piață, pentru că într-adevăr îi ajută pe pacienți cu durerea lor. Dacă este fals, atunci efectul pretins este imaginar - nu este diferit de un efect placebo - și noul medicament este respins.


Știi că anumite lucruri sunt imaginare din propria-ți experiență. Să-l luăm, de exemplu, pe Moș Crăciun. Deși este posibil să fi crezut în Moș Crăciun în copilărie, aproape fiecare adult știe, cu certitudine completă, că Moș Crăciun este imaginar. Dar cum știi tu asta? Cum poți fi atât de sigur? De ce nu trezim spunând lucruri agnostice precum "Moș Crăciun poate fi adevărat, sau poate fi imaginar ... Nu sunt sigur"? De ce sunt mai toți adulții siguri că Moș Crăciun este imaginar?


www.facebook.com/Bibliapentrusceptici
Intreabă-te chiar acum: De ce ești sigur că Moș Crăciun este imaginar? Este o întrebare interesantă care merită un studiu. Pe măsură ce iei în considerare întrebarea, vei realiza că există mai multe motive, dar unul dintre cele mai importante este faptul că Moș Crăciun nu se potrivește cu atributele sale. Cu alte cuvinte, există anumite lucruri în definiția lui Moș Crăciun care se pot dovedi a fi neadevărate. De exemplu, patru dintre cele mai cunoscute atribute din definiția lui Moș Crăciun sunt acestea:

1.       Trăiește la Polul Nord cu doamna Crăciun, cu atelierul
 și toți spiridușii.
2.     Coboară pe coșul de fum cu un sac de jucării.
3.     Oferă jucării tuturor fetelor și băieților cuminți din întreaga lume.
4.     Are o sanie zburătoare și opt reni magici.

Toate aceste afirmații pozitive pot suna bine pentru un copil, dar pe măsură ce ne maturizăm, realizăm că nici unul dintre aceste atribute nu sunt adevărate și pe bună dreptate. Moș Crăciun nu trăiește la Polul Nord. Moș Crăciun nu livrează jucării tuturor fetelor și băieților cuminți din întreaga lume - mulți copii buni care trăiesc în sărăcie lucie nu primesc nimic. Și așa mai departe.

Prin negarea tuturor atributelor importante din definiția lui Moș Crăciun, adulții ajung să înțeleagă că Moș Crăciun este, evident, imaginar. Nu există nici o îndoială în privința asta, iar acesta este motivul pentru care majoritatea adulților sunt complet siguri că Moș Crăciun este imaginar.

Putem aplica aceleași tehnici lui Dumnezeu sau Allah sau oricărei alte divinități pe care oamenii și-au imaginat-o de a lungul secolelor. Putem dovedi că Dumnezeu și Allah sunt imaginari și o putem face cu certitudine completă. Despre asta discută cartea Cum lucrează Dumnezeu.

Cum lucrează Dumnezeu este o călătorie fascinantă prin ambele lumi - religie și știință - și demonstrează modul în care oamenii pot folosi logica, știința și gândirea critică pentru a dispersa mituri și a înțelege adevărul universului nostru și a condiției umane. Această explicație scurtă este doar vârful acestui iceberg intelectual și vă veți delecta în a lua acestă călătorie fascinantă citind cartea.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu