marți, 31 ianuarie 2017

Dovada nr. 14: Examinați minunile lui Isus

Dacă cineva ar fi să vină la tine azi și ar spune: "Eu sunt Dumnezeu!", Ce-ai face? Da, ai cere imediat dovezi. Bineînțeles că ar fi. Și n-ar dori dovezi ieșite din comun, ci ar dori dovezi reale, solide, tangibile.

Nici o persoană normală, și vreau să subliniez nimeni, nu ar accepta altceva decât o dovadă solidă de la o persoană care pretinde a fi Dumnezeu.

De ce ar trebui să fie diferit cu Isus? Isus a fost un om care a pretins a fi Dumnezeu. Dacă este Dumnezeu, atunci ar trebui să fie capabil s-o dovedească într-un mod real, inimitabil. Dacă nu o poate dovedi, atunci este destul de clar că nu este Dumnezeu.

Un creștin ar spune: "Dar Isus ne-a dovedit-o! Uitați-vă la toate minunile pe care le-a făcut în Biblie! I-a vindecat pe cei bolnavi! A schimbat apa în vin! Acest lucru DOVEDEȘTE că Isus este Domnul!" Are vreo noimă pentru dumneavoastră treaba asta? Imaginați-vă că cineva astăzi ar veni să vă zică: "Eu sunt Dumnezeu și voi dovedi că Eu sunt Dumnezeu vindecând pe cei bolnavi și transformând apa în vin!" Ce-ai spune? Fii onest. Nu ai crede această persoană, deoarece:

1.     Toată lumea a văzut tot felul de "vindecători prin credință", care pot "vindeca" pe cei bolnavi. Și știm cu toții că acest tip de "vindecare" este șarlatanie. Dacă ar fi fost adevărat, atunci nu am avea nevoie de medici, spitale sau medicamente cu rețete.
2.     Transformarea apei în vin ... Nu sună a ceva ce-ar face un magician de tip David Copperfield-în devenire într-un spectacol de duzină la club? Există zeci de moduri pe care le-ar putea pune în scenă pentru a face să pară că apa se transformă în vin. Nu există nici un motiv pentru care o persoană normală să accepte un truc magic drept dovadă că cineva este Dumnezeu.
3.     Nici unul dintre aceste miracole nu a lăsat în urmă vreo dovadă. Nimic ce putem vedea și nici ceva care poate fi testat științific astăzi. Nici una dintre minunile lui Isus nu a lăsat vreo dovadă concretă pe care oamenii de știință ar putea-o studia.

Iată cât e de simplu. Dacă cineva ar pretinde azi că este Dumnezeu, niciodată nu ai crede așa ceva dacă probele ar consta în vindecare prin credință și trucuri magice. Niciodată. Cu toate acestea, miliarde de oameni susțin că vindecarea prin credință și trucurile magice ale lui Isus dovedesc că este Dumnezeu.

Să ne imaginăm că Isus este cu adevărat Dumnezeu. Ce s-ar putea să fi făcut pentru a dovedi? El ar fi început prin a lua una dintre citate sale cele mai cunoscute din Biblie și care acționează pe ea. În Matei 17:20 Isus spune destul de clar:

Căci cu adevărat vă spun că, dacă aveți credință cât un grăunte de muștar, veți zice muntelui acestuia: "Mută-te de aici acolo" și se va muta; și nimic nu va fi imposibil pentru voi.

Pentru a dovedi că el este Dumnezeu, Isus ar fi mutat un munte. Mai ales că este atât de ușor. Și Isus ar fi scris ceva negru pe alb pentru a-și explica existența pe-nțelesul tuturor. Iată cum ar fi arătat prima pagină a cărții lui Isus:

Numele meu este Isus și eu sunt Dumnezeu. Știu că există o mulțime de oameni care se vor îndoi că Eu sunt Dumnezeu, așa că lăsa-ți-mă să încep prin a vă dovedi asta. Uitați-vă la Muntele Sinai. Toată lumea știe că, până în prezent, Muntele Sinai se afla aproape de aici. Este muntele unde Dumnezeu, tatăl meu, i-a dat lui Moise cele Zece Porunci.

Muntele Sinai a dispărut în această dimineață și ceea ce a fost lăsat în locul lui a fost o bază de piatră perfect netedă și lustruită de dimensiunea a patru mile pătrate. Peste sute de ani, oamenii vor descoperi că muntele Sinai a aterizat în apropierea unui loc care va fi numit Newark, New Jersey. Când oamenii de știință vor săpa în munte, vor descoperi că partea de jos a muntelui este, de asemenea, complet netedă și lustruită și că, partea de jos a muntelui din New Jersey se potrivește perfect cu câmpia lustruită din apropiere. Oamenii de știință vor fi capabili să alinieze muntele și câmpia și să se uite la el cristal cu cristal la nivel microscopic. Am spus de multe ori că, dacă ai credință, poți muta munții. Am mutat Muntele Sinai pentru a arăta cât de ușor este și pentru a dovedi că Eu sunt Dumnezeu.

Știu că poate să nu fie suficient, astfel încât permiteți-mi să vă ofer o a doua dovadă. Dacă desenezi un cerc, știi că există o distanță peste cerc. Să o numim diametrul cercului. Există, de asemenea, o distanță în jurul exteriorul cercului. Să o numim circumferința. Dacă împărțiți circumferința la diametru, veți obține un alt număr. Să-i spunem Pi, iar primele 6 cifre sunt 3,14159. Pi este un număr irațional. Este un număr care este alcătuit dintr-un număr infinit de cifre nerepetitive.

Va veni o zi când mașini numite calculatoare vor calcula miliarde de cifre ale lui Pi. Dacă ați calcula Pi la cifra a milioana trilioana, iată ce ați găsi:

9823456451237823492278583495083498745 ....

Acum, după ce am dovedit că Eu sunt Dumnezeu oricărei ființe raționale, prin mișcarea mea documentată a unui munte și prin preștiința mea despre Pi la poziția milioanelor de trilioane, iată ce vreau să spun rasei umane ca și creatorul vostru și al universului ...

Nu-i așa c-ar fi minunat și uimitor? Dacă am fi avut o astfel de carte, iar dacă muntele Sinai s-ar fi mutat de fapt, atunci nu ar mai fi nici o întrebare despre Isus. Am crede cu toții că el este Dumnezeu. Cum să nu? Imaginați-vă ce ar spune o astfel de carte în paginile următoare. O carte ca asta, sunt sigur, ne-ar cuprinde pe toți de admirație.

De ce n-ar vrea Isus să facă asta? Dumnezeu, se presupune, a scris deja o carte numită Biblia. Iar Dumnezeu, se presupune, a făcut deja tot felul de lucruri în conformitate cu acea carte. Dumnezeu, se presupune, a despărțit Marea Roșie, a sculptat Cele Zece Porunci în piatră, s-a deranjat să se încarneze, etc. Deci, de ce să nu-l pună pe Isus să scrie o carte și să lase în urmă dovezi reale, tangibile pe care noi toți să le vedem?

Pentru orice persoană normală, rațională, motivul este evident - Dumnezeu este imaginar. Nu am crede că cineva astăzi este Dumnezeu fără dovezi concrete. Isus nu e păsuit pentru că a trăit în urmă cu 2.000 de ani. Isus, dacă ar fi existat, ar fi fost o ființă umană, la fel ca noi toți. Toate povestirile din Biblie sunt doar asta - povești.



Să înțelegem argumentele

Dacă întrebați de o persoană religioasă despre divinitatea lui Isus, s-ar putea să vă treziți într-o conversație de genul:

Norm: Dacă Isus este Dumnezeu, de ce nu a dovedit Isus vreodată că este Dumnezeu?
Chris: A făcut-o! El a făcut multe minuni și a fost înviat. Aceasta dovedește că el este Dumnezeu!
Norm: De ce nu a dovedit că este Dumnezeu într-un mod care este definitiv și demonstrabil științific - de exemplu, mutând unui munte?
Chris: Nu ar putea face asta! Asta ar lua voința liberă a omului de a crede în el. Oamenii trebuie să vină la Dumnezeu prin credință.
Norma: De ce, atunci, a efectuat Isus minunile descrise în Evanghelii?
Chris: Pentru a dovedi că el este Dumnezeu. Dacă nu ar fi făcut minunile, culminând cu învierea sa finală cea mai miraculoasă, nu am fi știut că el este Dumnezeu.
Norma: Credeam că dacă Isus făcea minuni pentru a dovedi că el e Dumnezeu, atunci ar fi luat voința noastră liberă.
Chris: Nu.
Norma: Păi nu asta ai zis adineauri?
Chris: Nu. Ceea ce am spus este că minunile lui Isus dovedesc că el era Dumnezeu.
Norma: Atunci de ce nu a făcut Isus miracole reale, concrete, cum ar fi mutarea unui munte?
Chris: Pentru că ni s-ar lua voința noastră liberă.

Încercați această conversație cu un creștin și veți găsi că este o discuție foarte ciudată. Logica circulară vă va face să vă simțiți amețit:

·       Isus a trebuit să facă minuni pentru a dovedi divinitatea sa și asta nu ne lua liberul arbitru ...
·       ... Dar dacă Isus ar fi făcut minuni pe care le-am putea vedea și verifica din punct de vedere științific, ne-ar lua liberul arbitru.

Orice observator imparțial poate vedea realitatea. Motivul pentru care Isus nu a efectuat minuni concreteși verificabile se datorează faptului că Isus a fost un om ca oricare altul.

Aici este o altă raționalizare pe care credincioșii o vor folosi în mod frecvent pentru a încerca să explice comportamentul lui Isus. În cartea "Cazul pentru Credință", autorul Lee Stroble îl intervievează pe Peter Kreeft. Ph.D. Dr. Kreeft spune următoarele:
"Scriptura îl descrie pe Dumnezeu ca pe un Dumnezeu ascuns. Trebuie să faci un efortu de credință ca să-l găsești. Există indicii pe care le poți urma. Și dacă asta nu ar fi așa și dacă ar fi ceva mai mult sau mai puțin decât indicii, mi-ar fi dificil să înțeleg modul în care am putea fi cu adevărat liberi să facem o alegere cu privire la el ".

Indicii? Ascuns? Conform Bibliei, Dumnezeu s-a întrupat. A creat o întreagă ființă umană numit Isus. Ăsta nu este un "indiciu" - este o bucată consistentă și evidentă de dovezi. Este foarte greu să "ascunzi" o ființă umană de 80 de kilograme, care face minuni la fiecare colț de stradă. Apoi colecționezi poveștile acestor miracole și le publici într-o carte. Unde este ascunderea în toată treaba asta?


Există exemple ale dorinței de publicitate a lui Dumnezeu în întreaga Biblie. Cea mai cunoscută este despărțirea lui Dumnezeu a Mării Roșii în cartea Exodul, capitolul 14:
Atunci Moise și-a întins mâna peste mare; și DOMNUL a îndreptat marea înapoi printr-un puternic vânt din est toată noaptea și a făcut din mare pământ uscat și apele au fost împărțite. Și poporul lui Israel a intrat în mijlocul mării ca pe uscat, apele fiind un zid pentru ei pe partea dreaptă și pe partea stângă.

Este impresionant și absolut evident. Mii de israeliți au asistat la acest eveniment. Există multe alte evenimente care sunt la fel de evidente: mana din cer, cele Zece Porunci sculptate pe plăci de piatră, masacrul de Pesach și așa mai departe. Toate acestea sunt descrise în Biblie, pe care Dumnezeu a scris-o ca miliarde de oameni să poată citi despre aceste evenimente și să le trăiască astăzi indirect.

Este destul de greu să ascunzi ceva ce faci în fața a mii de oameni și apoi descri și publici în miliarde de cărți. În mod clar Dumnezeu nu este un Dumnezeu ascuns.

Dar există un semn și mai impresionant pe care-l uităm de multe ori. Dacă Dumnezeu există și Dumnezeu a scris Biblia, atunci curcubeele sunt de fapt dovada că Dumnezeu există. Dumnezeu nu se ascunde deloc. Dacă citiți Geneza 9: 12-13, iată ce veți găsi:
Și Dumnezeu a spus: "Acesta este semnul legământului pe care îl fac între mine și voi și fiecare creatură vie care este cu voi, pentru toate generațiile viitoare: mi-am lăsat arcul în nori și acesta va fi un semn al legământului între mine și pământul ... "

Ce ar putea fi mai evident decât asta? Dumnezeu a lăsat un semn pentru toate generațiile viitoare, conform Bibliei. E clar că Dumnezeu nu vrea să se ascundă.

Există, de asemenea, o mulțime de cazuri în Noul Testament. De exemplu, în Matei, Capitolul 17:

După șase zile, Isus a luat cu El pe Petru, Iacov și Ioan, fratele lui Iacov și i-a condus pe un munte înalt. Acolo el s-a transfigurat înaintea lor. Fața Lui a strălucit ca soarele și hainele lui au devenit albe ca lumina. Chiar atunci au apărut în fața lor Moise și Ilie, vorbind cu Isus.

Petru i-a zis lui Isus: "Doamne, este bine că suntem aici. Dacă vrei, voi înălța trei adăposturi -.. Unul pentru tine, unul pentru Moise și unul pentru Ilie."

În timp ce el încă vorbea, un nor luminos i-a acoperit și o voce din nor a spus: "Acesta este Fiul Meu, pe care îl iubesc! Cu el sunt mulțumit. Ascultați-l"

Acestea nu sunt tocmai acțiunile unui Dumnezeu în ascuns. Se pare că liberul arbitru al lui Petru, Iacov și Ioan nu au fost atât de importante pentru Dumnezeu. Și din nou, este publicat în Biblie, astfel încât miliarde de alți oameni să poată citi despre ea.

Sau luați acest pasaj din cartea lui Matei, Capitolul 3:
De îndată ce a fost botezat, Isus a ieșit afară din apă. În acel moment, s-a deschis cerul și a văzut pe Duhul lui Dumnezeu coborând ca un porumbel și luminându-l. Și un glas din cer a zis: "Acesta este Fiul Meu, pe care îl iubesc. Cu el sunt mulțumit."

Din nou, nu tocmai un Dumnezeu ascuns.

Sau acest pasaj din cartea lui Luca, Capitolul 2:

Și erau acolo niște păstori care trăiau în câmpurile din apropiere, păzindu-și turmele noaptea. Un înger al Domnului s-a înfățișat înaintea lor și slava Domnului a strălucit împrejurul lor și ei erau îngroziți. Dar îngerul le-a zis: "Nu vă fie teamă. Vă aduc o veste bună de bucurie mare, care va fi pentru tot poporul. Astăzi, în cetatea lui David, un Mântuitor a fost născut între voi. El este Hristos Domnul. Acesta va fi un semn pentru voi: veți găsi un prunc înfășurat în scutece și culcat într-o iesle ".

Dintr-o dată un mare alai al gazdei cerești a apărut cu îngerul, lăudându-L pe Dumnezeu și spunând: "Slavă lui Dumnezeu în cele înalte, iar pe pământ pace oamenilor în care și-a găsit plăcere."

Atunci când îngerii i-au lăsat și au plecat în cer, păstorii au zis unul altuia: "Să mergem la Betleem și să vedem acest lucru care s-a întâmplat, de care Domnul ne-a spus."

Liberul arbitru al păstorilor a fost cu siguranță puțin tulburat aici.

În 1 Corinteni 15: 6, Pavel spune,
Apoi, el [Isus, după înviere] s-a arătat la mai mult de cinci sute de frați la un moment dat.

Acei 500 de oameni trebuie să-și fi pierdut liberul arbitru. Iar Ioan spune:
Isus mai a făcut multe alte lucruri. Dacă s-ar fi scris despre fiecare dintre ele, presupun că nici întreaga lume nu ar avea loc pentru toate cărțile care s-ar scrie. (Ioan 21:25)

Măi să fie, ce morman de minuni - atât de multe încât lumea nu ar avea loc pentru toate cărțile care le-ar descrie. Să presupunem că cel puțin o persoană a asistat la fiecare miracol. Gândiți-vă la cât de multe nume umplu o singură carte de telefon. Acum imaginați-vă o lume întreagă plină de cărți de telefon. E o mulțime de oameni. Nu a fost afectat liberul arbitru al tuturor? Cum se ascunde Dumnezeu, dacă milioane de oameni l-au văzut pe Isus și minunile pe care le-a făcut?

Clar că ideea că "Dumnezeu se ascunde" este o simplă încercare de a explica.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu