duminică, 25 februarie 2018

Dovada nr. 36 – Înțelege că noțiunea de Dumnezeu este imposibilă



Dacă cauți în dicționar, iată prima definiție pentru Dumnezeu pe care o vei găsi:
"O ființă concepută drept conducător și creator perfect, omniscient, omnipotent al universului, obiectul principal al credinței și al adorației în religiile monoteiste." [ref]
Cei mai mulți credincioși ar fi de acord cu această definiție deoarece au în comun o viziune destul de clară și de consistentă a lui Dumnezeu. Dar sunt mii de mici dispute despre religie. Credincioșii exprimă aceste dispute în zeci de denominații - presbiterieni,  luterani,  catolici,  baptiști,  episcopalii,  metodiști și altele. Dar în centrul tuturor, credința în Dumnezeu se aliniază pe un set de idei acceptat de toți.
Ce-ar fi dacă pur și simplu te-ai gândi ce ar însemna dacă ar exista un creator și conducător perfect, omnipotent, omniscient al universului. Este posibil ca așa o ființă să existe? Epicures s-a gândit la asta în anul 300 înainte de Hristos și a venit cu asta:
"Zeii fie pot să ia răul din lume dar nu vor, sau vor, dar nu pot; sau nu vor și nici nu pot; sau pot și vor. Dacă au dorința de a elimina răul și nu pot, atunci nu sunt omnipotenți. Dacă pot, dar nu vor, atunci nu sunt binevoitori. Dacă nici nu pot și nici nu vor, nu sunt nici buni, nici omnipotenți. În final, dacă vor și pot să distrugă răul, atunci de ce există rău?"
[A se vedea Dovada#31]
Cu alte cuvinte, dacă stai și te gândești cine ar trebui să fie Dumnezeu,  îți dai seama că este imposibil ca această ființă să existe. Ridicol, chiar.
Luați acest citat din Biblie. În Matei 7:7, Iisus spune:
Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi găsi; bateţi şi vi se va deschide. Căci oricine cere capătă; cine caută găseşte; şi celui ce bate, i se va deschide. Cine este omul acela dintre voi care,  dacă-i cere fiul său o pâine,  îi va da o piatră?  Sau dacă-i cere un peşte,  îi va da un şarpe?  Deci, dacă voi, care sunteţi răi, ştiţi să daţi daruri bune copiilor voştri, cu atât mai mult Tatăl vostru, care este în ceruri, va da lucruri bune celor ce I le cer! 
Imposibilitatea existenței lui Dumnezeu este vizibilă și aici. Bazându-ne pe afirmația lui Iisus, să presupunem că ești un copil și că mori de foame în Etiopia. Te rogi pentru mâncare. Ce te aștepți să se întâmple bazându-te pe afirmația lui Iisus? Dacă Dumnezeu există ca un părinte atotputernic, atotiubitor și atotștiutor -- "un tată în rai"" -- te-ai aștepta ca Dumnezeu să îți aducă mâncare. De fapt, copilul nici nu ar trebui să se roage. Părinții normali aduc mâncare pentru copii lor fără ca aceștia să fie nevoiți să se roage. Cu toate acestea, pe Pământ, găsim în fiecare zi zeci de milioane de oameni care mor de foame.
Alt mod de a aborda imposibilitatea lui Dumnezeu de a exista este să ne gândim la conceptul omniscienței. Dacă Dumnezeu este omniscient, inseamnă că știe fiecare lucru care se intamplă în univers, acum și în viitor. Chiar ai liberă voință într-un astfel de univers? Evident că nu. Dumnezeu știe tot ce ți se va întâmpla. Deci, în secunda în care ai fost creat, Dumnezeu știa dacă vei merge în iad sau rai. A crea pe cineva știind că va ajunge în iad pentru eternitate este culmea răutății.
Iată altă modalitate de a înțelege această imposibilitate a lui Dumnezeu de a exista. Dacă te uiți la definiția lui Dumnezeu, este definit ca creatorul și conducătorul universului. De ce are universul nevoie de un creator?  Pentru că, conform logicii religioase, universul nu poate exista decât dacă are un creator. Un credincios va spune "nimic nu poate exista decât dacă a fost creat". Totuși, această afirmație aduce imediat o contradicție, pentru că trebuie să ne întrebăm cine l-a creat pe Dumnezeu. Pentru un credincios, răspunsul este simplu -- "Dumnezeu este singurul lucru care nu are nevoie de un creator. Dumnezeu nu are timp și a existat dintotdeauna." Cum se poate face că totul trebuie să aibă un creator, dar Dumnezeu nu trebuie? Contradicția în definiția lui Dumnezeu este palpabilă.
Cum te gândești la conceptul unei ființe perfecte, omnipotente și omnisciente, îți dai seama de imposibilitatea acestui concept. Imposibilitatea aceasta este încă o metodă de a vedea că Dumnezeu este imaginar.


Un comentariu: