vineri, 28 iulie 2017

Dovada nr. 28: Observă câți zei respingi



Există literalmente mii de religii practicate azi. Iată-le pe cele mai cunoscute 20 dintre acestea, împreună cu o estimare a adepților:

1. Creștinism: 2,1 miliarde
2. Islam: 1,3 miliarde
3. Hinduism: 900 milioane
4. Religie tradițională chineză: 394 milioane
5. Budism: 376 milioane
6. Religia africană tradițională și diasporică: 100 milioane
6. Sikhism: 23 milioane
8. Juche: 19 milioane
9. Spiritism: 15 milioane
10. Iudaism: 14 milioane
11. Baha'i: 7 milioane
12. Jainism: 4.2 milioane
13. Shinto: 4 milioane
14. Cao Dai: 4 milioane
15. Zoroastrism: 2,6 milioane
16. Tenrikyo: 2 milioane
17. Neo-păgânism: 1 milion
18. Universalism unitarian: 800 mii
19. Rastafarianism: 600 mii
20. Scientelogie: 500 mii

Sursa: Enciclopedia Britanică

Dacă crezi în Dumnezeu, ai ales să-i respingi pe Allah, Vishnu, Buddha, Waheguru și restul miilor de zei pe care oamenii îi venerează zilnic. Cel mai probabil ai respins acești zei fără măcar să te uiți la religiile lor sau să le citești cărțile. Pur și simplu ai absorbit credința dominantă în casa ta sau în societatea în care ai crescut.

Tot așa, toți adepții altor religii au ales să îl respingă pe Dumnezeu. Tu crezi că zeii lor sunt imaginari, iar ei cred că zeul tău este imaginar.

Cu alte cuvinte, fiecare persoană religioasa de pe fața Pământului respinge arbitrar mii de zei ca fiind imaginari, mulți dintre care nici măcar nu a auzit, dar alege arbitrar să creadă într-unul din ei.

Următorul citat al lui Stephen F. Roberts pune în lumină situația într-un mod elegant:

Eu susțin că amândoi suntem ateiști. Diferenta este că eu cred într-un zeu mai puțin decât tine. Când vei înțelege de ce-i respingi pe toți ceilalți zei, vei înțelege de ce eu îl resping pe al tău.

O persoană rațională îi respinge pe toți zeii omenirii deopotrivă, pentru că toți aceștia sunt la fel de imaginari. Cum știm că sunt imaginari? Simplu; imaginează-ți că unul ar fi real. Dacă unul dintre acești mii de zei ar fi într-adevăr real, atunci adepții lui ar simți beneficii reale și de netăgăduit. Beneficiile acestea ar fi evidente tuturor. Adepții unui zei adevărat s-ar ruga, iar rugăciunile lor ar fi îndeplinite. Adepții unui zeu adevărat ar trăi deci mai mult, ar avea mai puține boli, mai mulți bani, etc. Ar fi mii de markeri statistici care să scoată în evidență adepții unui zeu adevărat.

Toată lumea ar observa aceste beneficii și ar gravita spre acest zeu adevărat. Astfel, de-a lunul mileniilor, toată lumea s-ar alinia sub acest zeu adevărat. Toți ceilalți zei falși ar fi dispărut de mult timp și ar fi o singură religie sub acel singur zeu adevărat.


Când ne uităm la lumea noastră azi, nu vedem nimic de genul acesta. Sunt 2 miliarde de creștini și mai mult de 1 miliard de musulmani, iar religiile lor se exclud reciproc. Sunt mii de alte religii. Când le analizezi pe oricare dintre ele, observi o asemănare remarcabilă - nu există nici o dovadă că oricare dintre acești zei există. Așa știm că toți sunt imaginari.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu