sâmbătă, 17 martie 2018

Dovada nr. 40: Înțelegeți motivația creștinilor



 Iată ce știm despre Dumnezeu:
·      Nu există nici o dovadă stiințifică ce atestă exitența lui Dumnezeu. ( A se vedea Dovada 11)
·      Nu există nici o dovadă stiințifică ce indică faptul că Dumnezeu îndeplinește rugăciuni. (Dovada 2, 41)
·      Dacă stabilim o situație clară – cum ar fi să-i cerem lui Dumnezeu să refacă membre - Dumnezeu nu ar răspunde rugăciunilor niciodată. (Dovada 9)
·      Biblia este clar munca oamenilor primitivi, nu a unei ființe supranaturale omnipotente (Dovada 13, 30)
·      etc.
Cu alte cuvinte, Dumnezeu este imaginar. E evident.


www.BibliaPenstruSceptici.ro
Totuși, dacă vorbești cu creștini practicanți, ei vor ignora toate aceste dovezi. Vor spune că Dumnezeu există și că le îndeplinește rugăciunile zilnic. Librării creștine și reviste creștine sunt pline de povești cu rugăciuni care au fost îndeplinite. Creștinii cred că Dumnezeu coboară din rai și răspunde la miliarde de rugăciuni zilnic pentru creștini.
Deci, apare întrebarea: Dacă există toate aceste dovezi care arată că Dumnezeu este imaginar și sunt dovezi care atestă în mod științific că Dumnezeu nu răspunde rugăciunilor niciodată, atunci de ce creștinii insistă că acesta este real și că răspunde rugăciunilor zilnic? Ce i-ar determina pe creștini să facă aceste afirmații deși sunt atâtea dovezi contrare?


Sau altfel spus, ce ar motiva creștinii să ignore aceaste dovezi solide conform cărora Dumnezeu este imaginar? Iată 5 posibilități:
·      Creștinii ar putea alege să creadă că Dumnezeu le răspunde rugaciunilor, deși există dovezi care atestă că acestea sunt coincidențe, pentru că le este frică de moarte. Așa cum este descris în Dovada 27, nu există nici o dovadă că exista rai sau viața de apoi. Totuși, ideea mortalității permanente este incomodă pentru mulți oameni. Din cauza acestui discomfort, au așa un motiv puternic să creadă în promisiunea lui Iisus pentru viața eternă, că au nevoie să susțină ipoteza asta cu alte dovezi. Deoarece Iisus promite că răspunde rugăciunilor, ei sunt dispuși să transforme orice coincidență intr-o rugăciune îndeplinită și să-i atribuie răspunsul lui Iisus.

·      Creștinii pot alege să creadă că Dumnezeu răspunde rugăciunilor lor, în ciuda dovezii că "rugăciunile îndeplinite" nu sunt nimic mai mult decât coincidență, deoarece le crește orgoliul. Această explicație se aplică miracolelor mari și mici deopotrivă. Imaginează-ți asta: ai cancer, te rogi la Dumnezeu pentru un leac, intri în operație și faci chemoterapie, iar cancerul intră în remisie. Cine te-a vindecat? Operația și chemoterapia -- toate dovezile indică acest lucru. Dacă Dumnezeu ar fi fost capabil să te vindece, ai fi putut evita toate acestea. Totuși, ca un creștin, e mai bine pentru orgoliul tău să crezi că creatorul atotputernic al universului te-a vindecat. Înseamnă că are planuri mari pentru restul vieții tale.



www.BibliaPenstruSceptici.ro
Sau imaginează-ți ceva mult mai mic: te rogi la Dumnezeu să îți scoată o pată de pe bluza ta favorită când o speli și după ce o speli, ea chiar dispare. Detergentul e cel care a eliminat-o. Dar ce un creștin interpretează evenimentul total diferit. Ce inseamnă pentru un creștin este că Dumnezeu a auzit rugăciunea și a coborât din rai în mod specific pentru a o împlini. Dacă ignori in mod slectiv rugăciunile fără raspuns cu afirmația "este parte din planul său", atunci ideea că Dumnezeu te ascultă și îți răspunde, poate fi extrem de satisfăcător pentru orgoliul tău. Totul este o iluzie creată in mintea creștinului pentru a-i peria orgoliul.
·      Creștinii ar putea să aleagă să creadă că Dumnezeu le răspunde rugăciunilor, în ciuda dovezilor care spun clar că nu sunt nimic mai mult decât coincindențe, din frica de a fi singuri. Au nevoie de un prieten invisibil cu care să vorbească pentru a supraviețui singurătății, iar Dumnezeu este prietenul invizibil atribuit de comunitate și acceptat de societate. Pentru milioane de oameni, un prieten imaginar ar putea fi singura modalitate de a accepta singurătatea. Pentru a face acest prieten imaginar să pară mai real, ar putea ajuta să crezi că aude și răspunde rugăciunilor.

·      Când ne naștem, avem instictiv un loc în creierul nostru pentru o ființă "atotștiutoare și iubitoare". Când suntem mici, această ființă este numită părinte, iar copiii se atașează natural și instinctiv de părinții lor. Ce-ar fi dacă un număr mare de oameni nu trec niciodată de această fază și trebuie să-și umple acel loc în creier cu altceva odată ce și-au părăsit părinții reali și s-au dezvoltat? Cu alte cuvinte, cum ar fi dacă acest loc dn creier ar rămâne mult timp acolo, mult după ce și-a servit rolul, iar oamenii s-ar simți singuri dacă nu ar umple acest loc cu ceva? A avea un prieten invizibil atotputernic și iubitor e lucrul evident cu care să-l umpli.


·      Creștinii pot alege să creadă că Dumnezeu împlinește rugăciuni, contrar dovezilor că "rugăciunile îndeplinite" nu sunt nimic mai mult decât coincidențe, pentru că asta îi face centrul atenției între prietenii de la biserică. Dacă vezi vreodată un grup de creștini comparând-uși rugăciunile îndeplinite, poți vedea cum funcționează acest proces. Un creștin a pornit conversația, "Ei bine, câinele meu, Binky, suferea de leziuni teribile ale pielii și veterinarul mi-a dat un tratament și nu a mers din prima, dar la 4 zile după ce m-am rugat a funcționat! Binecuvântat fie Domnul! "Acest lucru amintește de un joc de cărți la care cartea cea mare câșigă. Altcineva va spune "Ei bine, îmi plănuiam vacanța și nu aveam nici o idee de unde o sa vină banii, așa că m-am rugat la Dumnezeu și am primit o ofertă de carte de credit în emailul meu și a fost exact ce am avut nevoie să acopăr facturile! Binecuvântat fie Tatal! ". În asemenea mediu, dacă nu ai o poveste de spus, se pare că pierzi teren în fața Domnului. Ai putea, prin urmare, să vrei să exagerezi puțin, sau chiar să minți, ca să nu pierzi în fața grupului tău.

Este aceasta o dovadă directă că Dumnezeu este imaginar? Nu. Dar arată că creștinii au motivații puternice pentru a se păcăli singuri în a crede. Ce e evident este că creștinii - în special cei ce sunt membrii ai comunităților bisericești - au motive puternice să inventeze povești despre rugăciuni și să ignore dovada că răspunsurile lor la rugăciuni sunt doar coincidențe. Aceste motivații explică total fenomenul "rugăciunilor îndeplinite" în comunitățile creștine".



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu