vineri, 16 iunie 2017

Dovada nr. 24: Întreabă de ce religia cauzează atât de multe probleme

Dacă Dumnezeu ar exista, nu te-ai aștepta să existe un beneficiu imens pentru cei care urmează și îl ascultă? De ce, în schimb, vedem contrariul? De exemplu, există tot mai multe dovezi că iluzia religiei provoacă disfuncții sociale semnificative. Cercetările dezvăluie problemele care apar odată cu religia. De exemplu, un articol recent in Journal of Religion and Society subliniază faptul că religia este legată de dificultățile semnificative sociale pe care le putem vedea în America:

În general, rata mai mare de credință și închinarea unui creator se corelează cu rate mai mari de omucidere, moarte juvenilă și timpurie a adulților, rate de infectare STD, sarcini la adolescente, și avort în democrațiile prospere (Figurile 1-9). Cea mai prosperă democrație teistă, S.U.A, este excepțională, dar nu în maniera pe care o prezicea Franklin. Statele Unite ale Americii este aproape întotdeauna cea mai disfuncțională dintre democrațiile dezvoltate, uneori spectaculoasă, și aproape întotdeauna are statistici slabe. Viziunea S.U.A de "strălucitorul oraș de pe deal" este falsă față de restul lumii când vine vorba de straturile de bază ale sănătății sociale.

Opinia predominantă este că religia este inofensivă, chiar dacă aceasta este iluzorie. Care se dovedește a nu fi cazul. Statele Unite este cea mai religioasă țară din lumea dezvoltată. Statele Unite are, de asemenea, cele mai mari probleme în ceea ce privește lucruri cum ar fi omucidere, moarte juvenilă și timpurie a adulților, rate de infectare STD, sarcini la adolescente și avorturi.

Acest articol de Sam Harris, spune astfel:
In timp ce majoritatea americanilor cred că a scăpa de religie este un obiectiv imposibil, o mare parte a lumii dezvoltate a realizat asta deja. Orice urmă de "genă zeu", care face ca majoritatea americanilor să-și organizeze in mod neputincios viața in jurul lucrărilor antice de ficțiune religioasă trebuie să explice de ce atât de mulți locuitori ai societăților din prima lume sunt aparent lipsiți de această genă.


www.facebook.com/Bibliapentrusceptici

Nivelul de ateism din tot restul lumilor dezvoltate respinge orice argument cum că religia este oarecum o necesitate morală. Țări precum Norvegia, Islanda, Australia, Canada, Suedia, Elveția, Belgia, Japonia, Țările de Jos, Danemarca și Regatul Unit sunt printre cele mai puțin religioase societăți de pe Pământ. Conform United Nations’ Human Development Report (2005), acestea sunt, de asemenea, cele mai sănătoase, cea mai mare speranță de viață, adulții au știința de carte, P.I.B-ul pe cap de locuitor este mare, nivelul de studii ridicat, există egalitatea între sexe, rata de sinucidere și moarte infantilă este scăzută.




Pe de altă parte, cele 50 de națiuni acum clasate pe locul cel mai mic din punct de vedere al dezvoltării umane sunt religioase fara nici o ezitare. Alte analize pictează aceași imagine: Statele Unite ale Americii este unică printre democrațiile bogate prin nivelul de literalism religios și opoziția față de teoria evoluționistă; este, de asemenea asaltată de ratele ridicate de omucidere, avort, sarcina adolescent, infectie STD si a mortalitatii infantile. Aceeași comparație este valabilă și în interiorul Statelor Unite: statele din sud și din Vestul Mijlociu, caracterizate de cele mai înalte niveluri de superstiții religioase și de ostilitate față de teoria evoluției, sunt în mod special afectate de indicatorii de mai sus de disfuncție a societății, în timp ce statele relativ seculare ale Nord-Est sunt conform normelor europene.

Desigur, datele corelate de acest fel nu rezolvă problemele de cauzalitate  - credința în Dumnezeu poate duce la disfuncția societății; Disfuncția societății poate favoriza o credință în Dumnezeu; fiecare factor il poate scoate la iveală pe celălalt; sau ambele pot răsări dintr-o sursă mai profundă de răutate. Lăsând la o parte problema cauzei și efectului, aceste fapte dovedesc că ateismul este perfect compatibil cu aspirațiile de bază ale unei societăți civile; De asemenea, ei dovedesc, în mod concludent, că credința religioasă nu face nimic pentru a asigura sănătatea unei societăți.

www.facebook.com/Bibliapentrusceptici
Țările cu un nivel ridicat de ateism sunt cele mai de generoase țări în ceea ce privește acordarea de ajutor extern pentru lumea în curs de dezvoltare. Legăturile necurate dintre literalismul creștin și valorile creștine sunt contrazise de alți indici de caritate. Ia în considerare raportul salariilor dintre directorii executivi de top și angajații lor medie: în Marea Britanie acesta este de 24 la 1; Franța 15 și 1; Suedia 13 la 1; în Statele Unite, unde 83% din populație consideră că Isus a înviat literalmente din morți, este de 475 la 1. Many a camel, it would seem, expects to squeeze easily through the eye of a needle.Cu alte cuvinte, religia este dăunătoare, nu folositoare. Motivul este că Dumnezeu este imaginar și iluzia religioasă ne afectează pe toți.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu