luni, 29 ianuarie 2018

Dovada Nr. 32: Vorbește cu un Teolog



Ai observat vreodată că atunci când citești Biblia, nu are noimă? De exemplu, în Matei 17: 20 Iisus spune clar "Nimic nu este imposibil pentru tine". Totuși, știi bine că acest lucru este greșit. Multe lucruri sunt imposibile pentru tine.

Dacă întrebi un creștin despre această discrepanță, va spune "Ah, nu interpretezi Biblia corect. Vorbește cu un teolog. Te va îndruma".

Nu este ciudat cum creatorul atotștiutor, atotțiitor și atotiubitor al universului a scris o carte, dar nu a fost în stare să o scrie clar, motiv pentru care avem nevoie de teologi umani care s-o interpreteze pentru noi? De ce ar spune un zeu perfect "nimic nu îți este imposibil" decât dacă ar vrea sa spună "nimic nu îți este imposibil". Bineînțeles că Dumnezeu știe cum interpretează oamenii frazele. Atunci de ce nu a spus adevărul?

Motivul pentru care Dumnezeu vorbește atât de vag și pentru care Dumnezeu nu reușește  să spună adevărul și pentru care avem nevoie de teologi, este faptul că Dumnezeu este imaginar. Poți vedea asta în dialogul cu un teolog de mai jos:



Norm: Salut Chris, este o plăcere să te cunosc. Înțeleg că ești un teolog cu doctorat în teologie.
Chris: Da, sunt un teolog pregătit. Cum te-aș putea ajuta?

Norm: Poți răspunde la o întrebare: Dumnezeu îndeplinește rugăciuni?
Chris: Da, cu siguranță. Mi-a răspuns la sute de rugăciuni.

Norm: Roagă-te la el să-mi pună $10,000 în buzunar acum.
Chris: Nu merge așa. Am spus că Dumnezeu îndeplinește rugăciuni, nu că este un duh cosmic.

Norm: Deci, în Matei 11: 24 când Iisus spune: "Orice ce vei cere în rugăciune, crede că vei primi și va fi al tău" ce a vrut el să spună? Sună ca și cum ai putea primi tot ce dorești.
Chris: Vrea să spună că dacă te rogi pentru ceva și dacă aceasta este voința sa, vei primi. Iisus nu este sub nici o obligație să raspundă rugăciunilor. Nici nu este obligat să-ți dea răspunsul pe care îl vrei. Sunt mii de metode prin care Iisus răspunde unei rugăciuni indirect.

Norm: Dacă este dorința sa, nu voi primi oricum? De ce să mă rog?
Chris: Cere și vei primi. Trebuie să intrebi...

Norm: ...și atunci ar trebui să primești. Iisus nu spune, "Cere și vei primi dacă este voia mea". Ce spune el nu are nici o condiție.
Chris: A vrut să se ințeleagă asta. Este subînțeles. Trebuie să-l vezi pe Iisus în contextul doctrinei rabinice din începutul primului mileniu după Hristos.

Norm: OK, atunci de ce Dumnezeu nu răspunde rugăciunilor imposibile? De exemplu, dacă aș vrea să zbor ca superman, sau să refac membrul amputat al prietenelui meu, nu s-ar intâmpla niciodată?
Chris: Nu este dorința lui Dumnezeu. S-ar elimina credința în Dumnezeu dacă Dumnezeu ar răspunde unei rugi imposibile. Zeul nostru e un zeu al credinței. Aceasta este intenția lui și este spusă clar în întreaga Biblie.

Norm: Atunci de ce a împărțit Dumnezeu Marea Roșie? Cu siguranță asta a redus credința oarbă.
Chris: Nu ai nici o înțelegere despre intențiile lui Dumnezeu sau ce vrea el să faca în Biblie. Pe timpul genezei, sub legea mosaică, relația lui Dumnezeu cu umanitatea era complet diferită față de cea de azi.

Norm: Înțeleg. Deci în Matei 17: 20, când Iisus spune "nimic nu este imposibil", atunci de ce nu este zburatul ca superman, sau $10.000 în buzunarul meu chiar acum parte din asta?
Chris: Evident nu te-ai obosit niciodată cu nici un fel de înțelegere exegetică a premiselor Bibliei asupra rugăciunii. Dumnezeu nu e obligat să raspundă niciunei rugăciuni.

Norm: Deci atunci când Iisus folosește exemplul mutării unui munte, ceea ce este clar imposibil, ce a vrut el să spună?
Chris: Iisus vorbea evident metaforic, lucru obișnuit în primul secol.
Norm: Deci atunci când Iisus a spus "oricine cu credință poate muta un munte", ce a vrut, de fapt, să spună este, "Nimeni cu credință nu poate muta un munte".

Chris: Nu.
Norm: Deci, cine poate muta un munte?
Chris: Dumnezeu poate.
Norm: Dar nu o face niciodată.
Chris: Nu este dorința sa. Și ține minte că el trebuie să rămână ascuns
Norm: Deci să fiu sigur că am ințeles bine. Ai aici ceea ce a spus Iisus în Matei 17: 20: Îi vei spune acestui munte să se mute de aici acolo și se va muta; nimic nu va fi imposibil pentru tine.
Dar aici e ceea ce crezi tu că a vrut să spună: Nimic nu este imposibil, atât timp cât este posibil și este dorința mea. Corect?

Chris: Ești total dezinformat și un idiot pe deasupra. Nici un comentariu biblic și nici un corp creștin denominațional nu este de acord cu nici o interpretare de genul și nici eu nu sunt.
Norm: Răspunde întrebării. Asta a vrut să spună?
Chris: Este irelevant conversației.

Norm: Iată ceea ce nu înțeleg. Ceea ce Iisus a spus în Biblie este evident greșit. Dacă Dumnezeu este perfect, nu are nici un motiv să pună ceva greșit în Biblie. De ce avem nevoie de ființe umane precum dumneata să interpretăm, să periem și să înțelegem ce ar fi putut să vrea Dumnezeu să înțelegem, de fapt, în Biblie? De ce o ființă omnipotentă, atot-știutoare nu ar fi putut s-o scrie într-un mod în care ar vrea să fie înțeles, într-un mod clar, intelegibil, neambiguu, adevărat, corect? Nu e nimic vag despre: "Nimic nu este imposibil pentru tine" sau "Cere și vei primi". Totuși, este total greșit. Explică-mi asta.

Chris: Ești total pe dinafară...

Și așa în continuare...




Majoritatea oamenilor văd problema acestei conversații. Nu este nici un motiv pentru care un zeu atotștiutor să scrie ceva de genul "Poți muta munții din loc", "Nimic nu este imposibil pentru tine" sau "Cere și vei primi", decât dacă ar vrea să înțelegem fix asta.



Din păcate, nimeni nu poate să mute un munte în realitate și multe alte mii de lucruri ne sunt imposibile. Nici măcar Iisus nu a mutat un munte. De fapt, nicimăcar unul dintre miracolele lui Iisus nu a lăsat vreo dovadă pentru noi.




·      De ce ar spune Iisus, care se presupune a fii fiul lui Dumnezeu "Iubiți-vă dușmanii și rugați-vă pentru cei ce vă persecută, ca să fiți fii Tătalui vostru în rai", în Matei 5: 44-45, dar apoi spune "Oricine crede și este botezat va fi salvat, dar oricine nu crede va fi blestemat (spre iad) în Matei 16:16. De ce nu-și iubește Iisus inamicii? Un teolog poate să explice, deși nu are nici o noimă explicația.

·      De ce ne spune Biblia că trebuie să omorâm jumătate din cei ce trăiesc în America? Un teolog ar putea să explice, dar n-ar aveasens.

·      De ce este Dumnezeu un sexist convins în Biblie și un campion al sclaviei? Un teolog poate să explice, deși nu ar face sens.

·      De ce ar scrie un Dumnezeu omniscient o poveste a creației care este universal recunscută drept un nonsens total de zeci de mii de membrii ai Bisericii? Un teolog poate să explice, deși explicația e lipsită de sens.

Motivul pentru care nu poți citi Biblia de unul singur, pentru care ai nevoie de teologi să interpreteze o carte scrisă de Dumnezeu, pentru care Biblia este incorectă în multe locuri (chiar și cu interpretări) este faptul că Dumnezeu este imaginar. Dacă Dumnezeu ar fi real și ar fi scris o carte, acea carte ar fi o sclipitoare sursă de inspirație. Cartea ar pomeni lucruri care ar fi chiar adevărate. Rugăciunea ar funcționa așa cum este descrisă de Biblie. Oamenii ar fi stupefiați de geniul Bibliei după ce ar citi-o. Asta inseamnă "a fi perfect".








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu