sâmbătă, 1 iunie 2019

Cum lucreaza Dumnezeu sau de ce nu cred intr-o asemenea himera


Abby pune o întrebare strălucită- dar poate ea (și pot teiștii în general) să accepte răspunsul ?

Pe forumuri, Abby pune o întrebare strălucită:
Poți să spui exact ce nu crezi și de ce? Pentru că faptul că-mi spui că religia mea este o fantezie mitică nu constituie (în mintea mea) un motiv pentru a nu crede. Aș vrea să știu sincer ce nu crezi, ca să pot reflecta la asta.
Aceasta este o întrebare politicoasă, atentă și pe care o apreciez. Iată răspunsul ...
Ceea ce "cred" nu este problema aici. În schimb, ar trebui să ne concentrăm pe ce demonstrează dovezile. Scopul cărții Cum lucrează Dumnezeu este bivalent:
1.     De a asambla în mod obiectiv toate dovezile ce arată că Dumnezeu este imaginar
2.     De a ajuta oamenii să aplice gândirea critică față de Dumnezeu și de religie.
Dacă te uiți la cuprins, poți vedea cum se desfașoară abordarea.
Capitolele 2 și 3 sunt concentrate pe gândirea critică și știință. Cum putem "cunoaște" ceva? Cum putem decide dacă ceva este adevărat sau nu? De ce cred oamenii în lucruri imaginare, în general?
Primul subiect religios pe care îl examinează cartea este Dumnezeu. Se pare că oamenii au inventat o mulțime de zei - mii. Așa că trebuie să alegem un singur Dumnezeu ca exemplu, iar Dumnezeul creștin este cel ales. Acest zeu are cel mai mare număr de adepți printre oameni și este logic să alegem cel mai cunoscut zeu pentru un studiu de caz. Cine este Dumnezeu? Cum știm asta? Care sunt pretențiile oamenilor cu privire la Dumnezeu? De ce fac aceste afirmații? Despre asta vorbește capitolul 4.

Una dintre cele mai mari și cele mai vizibile aspecte ale lui Dumnezeu este rugăciunea. Miliarde de oameni se roagă lui Dumnezeu și adesea în mod public. Deci, întrebarea evidentă este: Dumnezeu răspunde rugăciunilor, sau nu? Se pare că credința în rugăciune este o superstiție prostească - o înșelătorie arborată de religie față de oamenii care sunt în imposibilitatea de a gândi critic.
Credința în "rugăciuni îndeplinite" este cauzată de o combinatie fascinantă de pași mentali greșiți care creează o iluzie că rugăciunea funcționează. Dar realitatea este că acesta este o iluzie. Cartea dedică șase capitole în examinarea rugăciunii, pentru că este un subiect interesant și o credință extrem de persistentă. Nu există nici o îndoială: "puterea rugăciunii" este strict o iluzie. Miliarde de creștini pot veni cu toate raționamentele și scuzele pe care le vor, dar asta nu schimbă realitatea - rugăciunea este o înșelătorie, la fel cum homeopatia (vezi mai jos) este o înșelătorie. Citiți cartea și veți putea vedea acest lucru.
Biblia este destul de fermă asupra faptului că Dumnezeu este o ființă ce răspunde rugăciunii. Deci, odată ce știm că rugăciunea este o înșelătorie, știm că Dumnezeu este imaginar. Dar se poate dovedi că Dumnezeu este imaginar din mai multe alte unghiuri.
Să ne uităm la Biblie. Este ușor de demonstrat că Biblia este o carte de mituri (iluzia de rugăciune fiind una dintre aceste mituri). Există mai multe capitole în Cum lucrează Dumnezeu care acoperă acest subiect. Având în vedere faptul că Biblia este o carte de mituri, Dumnezeul Bibliei este mitologic. Acesta este un alt mod de a ști că Dumnezeu este imaginar.


Creștinii adesea pretind a avea o "relație cu Dumnezeu". Aceste "relații" sunt halucinații sau falsuri, din păcate și este ușor de demonstrat acest lucru. Există capitole din carte ce vă arată cum.
Și așa mai departe. Cum lucrează Dumnezeu este o carte întreagă de citit dacă doriți să aflați mai multe și să înțelegeți cu adevărat că Dumnezeu este imaginar.
Gândiți-vă la homeopatie. Există sute de milioane de oameni care "cred în" homeopatie [ref]. Dar chiar nu contează ceea ce "cred" ei - homeopatia nu are nici un efect mai presus de efectul placebo [ref, ref]. Homeopatia este o înșelătorie vârâtă pe gâtul persoanelor care nu pot sau nu doresc să aplice gândirea critică. Acesta este un fapt demonstrabil. Cu toate acestea, oamenii încă "cred în" homeopatie și risipesc milioane de dolari pe ceva care este o înșelătorie completă. Aceasta este alegerea lor, desigur - nimeni nu-i poate opri să-și cheltuie banii pe o înșelătorie. Dar arată destul de ridicol când o fac fac.
Credința în Dumnezeu este același lucru. Acesta nu este un caz în care "Eu cred un lucru și tu crezi altul" și suntem pe un teren egal. Este un fapt demonstrabil că rugăciunea este o înșelătorie, la fel ca homeopatia, că "relațiile cu Dumnezeu" sunt halucinații și așa mai departe. Toate dovezile ne conduc la aceeași concluzie: Dumnezeu este imaginar. Dacă sunteți un teist, credința dumneavoastră este un nonsens, și unul ușor de dovedit.
Cu adevărat fascinant este că miliarde de teiști cred. Chiar dacă totul este un nonsens, miliarde de oameni se agață de aceste prostii. De ce?
Deci, Cum lucrează Dumnezeu cuprinde mai multe capitole ce vorbesc despre lipiciozitatea religiei. De ce aleg oamenii să creadă în prostiile unei ființe imaginare ? Ce au de câștigat de pe urma prostiei? Și de ce sunt atât de deranjați când vine vorba de a abandona aceste lucruri? Să vorbești cu o ființă imaginară este copilăresc și ciudat - de ce o fac oamenii? De ce nu pot ei vedea și accepta cât de ridicol este acest lucru?



Dacă ești teist - creștin, musulman, hindus, evreu, etc. - sper că vei avea ocazia de a citi Cum lucrează Dumnezeu și de a înțelege cât de ridicolă este religia teistă. Totul este o înșelătorie. Vei învăța, de asemenea, de ce înșelătoria religiei este atât de ciudat de persistentă printre oameni - un subiect absolut fascinant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu